23 års erfaring, over 160 ferdigstilte bygg
Våre eksperter velger ut materialer fra lokale skogsområder
Eesti Puitmajaliit 12 års medlemskap i Estlands trehusunion
Årets fabrikkbygning 2015: Beste håndlaftede hus

Tre vanlige feil ved bestilling av laftehus

Vi har drevet med laft av både hus og hytter i over 23 år.

I løpet av disse årene har vi erfart hvilke feil som gjøres i både bestillings- og byggeprosessen. Vi gjorde selv flere feil i våre første år. Vi har alltid innrømmet våre feil, gjort de nødvendige endringene, og notert oss hva vi lærte for å kunne hjelpe både oss selv og andre.

De aller viktigste aspektene en bør ta i betraktning før en gjør en bestilling, finner du nedenfor. Uansett størrelse på prosjektet, kan det alltid lønne seg “å måle to ganger, og kutte én gang”.

Du er alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss via enten telefon eller e-post for konsultasjon.

 

1. Uklart budsjett

Denne feilen forekommer gjerne i forbindelse med sluttarbeidet og møbleringen.

Her skjer det gjerne at kunden ikke har full forståelse av den fullstendige kostnaden, eller god nok oversikt over egne midler. Det kan for eksempel forekomme at en har brukt tiden sin på å planlegge et bygg på 200 m2, men senere funnet ut at en kun har nok penger til et ferdigstilt bygg på 100 m2.

Derfor er det viktig at en går nøye gjennom sin finansielle status, og gjerne legger opp til en liten buffer for uforutsette kostnader – dette kan spare både deg og byggeselskapet for uønskede overraskelser under byggeprosessen.

 

2. Det konsulteres ikke med spesialister i designprosessen

Når du har gått gjennom og etablert de finansielle aspektene, kan du gå videre med å skissere og visualisere dine ønsker.

Alt for ofte benyttes arkitekter uten erfaring innen laft, eller ingen arkitekter over hodet. Kostnadene for et laftet bygg avhenger mye av veggenes lengder, antall veggkryss og utsparinger etc., hvilket en arkitekt (eller kunde) uten erfaring med laftekonstruksjoner kan ha problemer med å relatere seg til.

Dessuten må en ta i betraktning mange andre finurligheter, som for eksempel synking. Om en ignorerer slike aspekter, kan det fort straffe seg i ettertid.

Når en utformer bygget må en ta i betraktning hvor folk vil oppholde seg, hvor de vil bevege seg, og bruksform for ulike rom. Dette gjøres for å unngå at en setter inn vinduer som er for lave til at det blir plass til kjøkkenskap, eller vinduer som er for høye til å gi god utsikt når en sitter i stuen. Endring av slike detaljer er mye dyrere og mer tidkrevende etter at bygget er reist, enn det er i designfasen.

Ved å bruke en arkitekt med rik erfaring med laftehus helt fra starten, vil du få gode råd, og du vil være garantert den perfekte løsningen innenfor dine prisrammer.

 

3. Pristilbudet er ikke nøyaktig nok

Det skjer alt for ofte at en kunde ikke har nok forståelse for jobbens kompleksitet, eller kunnskapen og tiden som kreves for å kunne gjennomgå materialenes kvalitet. Derfor tas viktige avgjørelser ofte kun basert på prisen.

Allikevel er det slik at det tilbudet som først ser ut som det rimeligste, fort kan ende opp med å bli det dyreste i det lange løp.

Materialene som brukes har stor innvirkning på prisen. Det samme gjelder for overflatebehandling, kvalitet på vinduer og dører, taktekking, etc. Sett deg derfor litt inn i hva du bør spørre om når du ber om prisforslag for ditt bygg.

Vi vil alltid kunne hjelpe deg med vår ekspertise og våre ideer, for å sikre at du får den beste mulige løsningen.

Ikke nøl med å fortelle oss om dine ønsker og dine mål.

 


Om du likte artikkelen, trykk “Liker”, og om du tror den kan være av interesse for vennene dine, trykk “Del”. Takk for tilbakemeldingen!

Vil dustille et spørsmål?

Martti Soidla
Fortell oss hva du lurer på
og vi gir deg raskt svar.
Du vil motta en e-post fra

Martti Soidla

You can also call us+372 5551 8185

[gravityform id=”1″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]

Contact our expert Top